Vihertaitaja-kilpailu

Viher- ja ympäristörakentajat ry:n vuosittaisessa Vihertaitaja-kilpailussa palkitaan taitavasti ja ammattitaidolla toteutettuja viherrakennuskohteita. Tällä kertaa jaettiin kolme Vihertaitaja-palkintoa ja kaksi kunniamainintaa. Palkinnot julkistettiin Viherympäristöliiton valtakunnallisilla Viherpäivillä 10.2.2015 hotelli Rosendahlissa.

Yksityispihasarjassa voittajaksi valikoitui uudiskohde, jossa upea merenrantatontin maisema palautettiin rakennustyömaan jäljiltä. Tontin monet rakennukset sovitettiin maisemaan. Erikoistoiveena toteutui siiderin valmistukseen oma omenatarha, johon oli kerätty eri omenalajikkeita.

Tontti rajattiin ympäröivästä metsästä luonnonkivimuurilla, jonka päälle on asennettu maksaruohomatto keventämään vaikutelmaa. Omenatarha on rajattu harmaantuneella puuaidalla. Rantaan rakennettu hiekkaranta sulautuu maisemaan erittäin hyvin.

Pihaan ei haluttu hoidettavaa nurmikkoa, kasvillisuus on paikkaan soveltuvaa, koristekasvi-istutuksia ei ole. Pahiten rikkoutuneille alueille asennettiin kunttaa.

Kohteen tilaajan mielestä lopputulos vastaa ehdottomasti tehtyä investointia. Tilaaja on tyytyväinen myös työn laatuun ja esteettiseen lopputulokseen. Erityismainintana todettakoon, että rakentaja on antanut hoito-ohjeet arkoja kasveja koskien. 

Asunto- ja kiinteistöyhtiöpihasarjassa Vuoden Viherrakentaja-palkinnon sai Helsingin Arabiassa sijaitseva Yhteispiha 10. Yhteispihat ovat asukkaiden yhteiseen käyttöön suunniteltuja korttelipihoja, joissa on eri teemoja. Yhteispiha 10:ssä on Maisemasuunnittelu Hemgårdin suunnittelema aistien piha. Piha palvelee lähialueen asukkaita, päiväkotilapsia, koululaisia ja näkövammaisia.

Kohteessa kivirakenteet ja värikkäät turva-alustat on toteutettu laadukkaasti ja viimeistellysti. 

Nurmialueen loivat kumpareet liittyvät luontevasti kulkureittien korkoihin.  Pihan muodot on suunniteltu ohjaamaan luontevasti liikkumista kohti erilaisia toimintoja. Pihan muotokieli on orgaaninen, tilat jäsentyvät kaarevan käytävälinjan molemmille puolille.

Taideteemaan liittyen kohteen yläpihalla on maisema-arkkitehtien Emilia Weckman  ja Teresa Rönkä suunnittelema taideteos. Alapihan taideteemaa ilmentää kaareva valkobetonista valettu kaaren muotoinen muurirakenne. Pihalla on runsaasti kasveja.

Lopputulos vastaa tilaajan asettamia tavoitteita. Pihaan liittyvien kiinteistöjen asukkaat ja heidän jälkikasvunsa ovat erittäin tyytyväisiä yhteispihaan.

Julkiset kohteet sarjassa palkittiin Gösta Serlachiuksen taidemuseon piha-alueiden viherrakennustyö. Kesällä 2014 Joennimen kartanon viereen nousi modernia puuarkkitehtuuria edustava laajennusosa, joka perustui taidemuseon laajennuksesta järjestettyyn kansainväliseen suunnittelukilpailuun. Voittajaksi valikoitui espanjalainen MX_SI architectural studio.

Tavoitteena oli sulauttaa sekä uudisrakennus että piha-alueet saumattomasti yhteen vanhan rakennuksen kanssa. Yhteensovittamisessa korostuu säilyneiden pihapuiden suuri merkitys. Uudisrakennuksen julkisivu näkyy vanhojen puiden lomasta mutta verhoutuu samalla niiden taakse heijastaen luontoa ikkunoistaan. Kävijälle halutaan antaa kokonaisvaltainen taide-elämys pihalta sisälle ja päinvastoin.

Maisemasuunnittelu Hemgårdin ympäristösuunnitelmassa luotiin uudisrakennukselle omanlaisensa ulkotila. Kauniit järvi- ja puistomaiset näkymät vaativat hienoviritteistä kasvillisuuden käsittelyä. 

Rakentajalle työ oli haastava, koska kohteessa käytettiin materiaaleja, joista rakentajalla ei ollut aiempaa kokemusta, kuten nurmikennostoa, erilaisia valmiita kasvustorullia ja reunateräs. Oman lisävirityksensä rakentajalle toi taideteosten pystytys.

Suunnittelija on tyytyväinen rakentajan ammattitaitoon ja motivaatioon tehdä työnsä laadukkaasti. Kohteen ongelmia ja eri ratkaisujen malliesimerkkejä välitettiin työmaalta suunnittelijalle älypuhelintekniikka hyödyntäen. Myös tilaaja on tyytyväinen työn lopputulokseen.

Lisäksi kilpailussa jaettiin kaksi kunniamainintaa. 

Yksityispiha –sarjassa kunniamaininta päätettiin antaa kohteelle ”Niskavaara”. Kohde on vapaa-ajanasunto, johon omistaja halusi höylähirsirakennukselle arvoisensa ympäristön. Pihaan piti saada näyttävyyttä, viihtyvyyttä, silmäniloa ja uljautta, mutta myös vakautta ja rauhallisuutta.

Kohteen suunnitteli ja toteutti Harri Pohjalainen tilaajan toivomusten pohjalta. Pihassa on käytetty runsaasti kiviä sen eri muodoissa.   

Mökiltä rantaan johtava polku sitä vierustavine muureineen on tehty kotimaisesta tummasta liuskekivestä.

Kilpailun tuomaristo haluaa antaa kunniamaininnan ammattitaidolla tehdystä toteutuksesta. Liuskekiven asennus vaatii erityistä ammattitaitoa ja silmää. Kaikki juuri on tehty kuivaladottuina ilman laasteja. Työssä on oltu erityisen huolellisia pohjatöissä ja muurien taustana olevien maapaineiden eliminoimisessa.

Myös kohteen tilaaja on tyytyväinen  työn laatuun ja tekijän ammattitaitoon sekä materiaalien laatuun. Erityiskiitoksen tilaaja antaa työn organisoinnista ja työvaiheiden järjestelmällisyydestä.

Toinen kunniamaininta annetaan asunto- ja kiinteistöyhtiöpihat –sarjassa kohteelle Stiftelsen Blomsterfonden Helsingin Käpylässä. Kohde on vanhusten palvelutalo, jossa piha peruskorjattiin.

Tässä kohteessa erityishaasteen muodosti pihan yli kolmen metrin korkeusero. Pihalle rakennettiin graniittimuureja ja –portaita, liuskekiveystä ja puuterassi. Käsijohteita asennettiin liikkumisen helpottamiseksi. Liikuntavälineitä ja penkkejä sekä valaisimia asennettiin pihan käytettävyyden parantamiseksi ja vanhusten aktivoimiseksi.

Vanhaa puustoa säilytettiin viihtyisyyden säilyttämiseksi.

Valvojan mukaan pihan toteutus on ollut kokonaistaloudellisesti nappisuoritus.

Tuomaristo halusi antaa kunniamaininnan kohteen hyvästä toteutuksen laadusta. Peruskorjauskohteet ovat erityisen vaativia, koska useimmiten kohteissa – kuten tässäkin – asuttiin koko rakennusajan.

Yksityispiha -sarja. Kohde ”Villa Hupulus”, suunnittelija Maisemasuunnittelu Tanja Nieminen, puh. 040 534 0723, rakentaja Hyvinkään Tieluiska Oy, työnjohtaja Eva Waselius, puh. 050 428 6008

Asunto- ja kiinteistöyhtiöpiha -sarja. Kohde Yhteispiha 10, Arabianranta Helsinki. Suunnittelija Maisemasuunnittelu Hemgård, puh. 09 621 4144, rakentaja VRJ Etelä-Suomi Oy, Inari Jansson, puh. 050 3675185.

Julkiset kohteet -sarja. Gösta Serlachiuksen taidemuseon laajennus, Mänttä. Suunnittelija Maisemasuunnittelu Hemgård, puh. 09 621 4144, rakentaja Hämeen Viherrakennus Oy, tj Antti Kankaanpää, puh. 0400 729184.

Yksityispiha –sarja. Kunniamaininta ”Niskavaara”, Korpilahti. Suunnittelija ja rakentaja KallioTaivas, Harri Pohjalainen, puh. 050 313 0834.

Lue lisää aiheesta

Ei kuvaa
Viherympäristöliiton valtakunnallisilla Viherpäivillä Tampereella palkittiin neljä Viheralueraken
  • Piha Juhonkuja

Viherympäristöliiton valtakunnallisilla Viherpäivillä Tampereella palkittiin neljä Viheralueraken
  • Voittajia vas. Johanna Soukkio ja Anssi Koskela Hämeen Viherpojat Oy, Eva Waselius Hyvinkään Tieluiska Oy ja Harri Pohjalainen KallioTaivas.

Viherympäristöliiton valtakunnallisilla Viherpäivillä Tampereella palkittiin neljä Viheralueraken
Ei kuvaa
Viherympäristöliiton valtakunnallisilla Viherpäivillä palkittiin neljä Viheraluerakentajat ry:n j