Vihertaitajat 2013

Viherympäristöliiton valtakunnallisilla Viherpäivillä Tampereella palkittiin neljä Viheraluerakentajat ry:n jäsenyritystä kolmessa eri sarjassa laadukkaista ja vahvaa ammattitaitoa osoittavista viherrakennusprojekteista. Kohteet ovat ympäri Suomea, Espoossa, Helsingissä ja Tampereella.

Vihertaitaja-kilpailussa jaettiin palkinnot seuraavissa sarjoissa: yksityispihat, asunto- ja kiinteistöpihat sekä julkiset kohteet.

Yksityispihasarjassa voittajakohde on Helsingissä Pellonperäntiellä sijaitseva pienen rivitalopihan peruskorjaus. Kohde oli vaativa jyrkän rinteen takia. Asiakas on saanut pihaansa haluamansa siistin ja turvallisen oleskelualueen sekä näyttävät ja helppohoitoiset istutukset. Pihan käyttöarvo parani huomattavasti uuden puuterassin avulla. Puumateriaaliksi valittu kirsikkapuu, koska samaa puulajia on käytetty myös talon sisustuksessa. Pihan jyrkkä rinne on saatu hyötykäyttöön rakentamalla siihen siistit luonnonkiviportaat. Kohteen rakensi Puutarhapalvelu Hannonen Oy Kirkkonummelta.

Asunto- ja kiinteistöyhtiöiden pihasarjassa palkittava kohde, As Oy Kotikortteli, on betonikannelle sijoittuva uudiskohde Helsingin Kalasatamassa. Pihassa on paljon erilaisia pintoja, joiden liitoskohdissa vaadittiin tarkkuutta ja ammattitaitoa. Pihan orgaaninen muotokieli vaati erityisen tarkkaa mittausta ja visuaalista silmää hahmottaa pitkiä ja ehjiä kaarilinjoja. Piha on suunniteltu eri ikäisten ja erilaisista sosiaaliryhmistä tulevien ihmisten käyttöön. Pihaa voivat käyttää kaikki korttelin asukkaat. Eri käyttäjäryhmät on huomioitu tilojen jäsentelyssä. Tilaajan mielestä kohde vastaa hyvin suunnittelussa asetettuihin tavoitteisiin. Viherrakentaminen on ensiluokkaista sekä materiaaleiltaan että työnjäljen ja viimeistelyn osalta. Kotikorttelin rakensi VRJ Etelä-Suomi Oy Vantaalta.

Julkiset kohteet sarjassa palkittiin Tampereen Särkänniemen Koiramäen viher- ja ympäristörakenteet. Palkittava työ on haastava sisällöltään ja ympäristöltään. Kohteen suunnittelussa on jouduttu yhdistämään kohteen erilaiset käyttötarpeet ja käyttäjäryhmät. Suunnittelussa on käytetty hyväksi laajasti asiantuntijoita. Koiramäessä isossa roolissa on toiminnallisuus – sen yhdistäminen paikan rakennuksiin ja pintoihin oikean tunnelman luomiseksi on ollut iso haaste. Viherrakentamisen kannalta kohteessa on käytetty monipuolisesti erilaisia kiviä laajoina pintoina. Niiden viimeistelty työnjälki ansaitsee erityishuomion. Tilaajan mielestä urakan hankaliin työnaikaisiin tilanteisiin ja suunnitelmien muutoksiin viherrakentaja vastasi onnistuneesti. Pienten yksityiskohtien yhtenäinen kokonaisuus vangitsee vierailijan silmät. Lopputulos on juuri niin hyvä kuin sen tällaisessa kohteessa voi vain kuvitella olevan. Rakentaja Ympäristörakennus Saarinen Oy Kangasalta.