Koneet

Koneiden valinta

Omakotipihan rakentamisessa ja hoidossa tarvitaan monenlaisia koneita. Osa voi olla järkevää hankkia itselle, mutta osa koneista voi olla yhteisiä yhteisiä esimerkiksi naapurin kanssa. Joitakin koneita voi vuokrata konevuokraamoista, lyhytaikaiseen rakennustyöhön koneita saa vuokralle myös koneita myyvistä yrityksistä. Kevätaikaan voivat suosituimmat koneet olla hetkellisesti varattuja.

Koneiden valinnassa on syytä harkita, tarvitseeko moottorikäyttöisiä laitteita vai selvitäänkö pelkällä lihasvoimalla. Markkinoilla on runsaasti vaihtoehtoja; ladattavat aukkukäyttöiset laitteet, suoralla sähköllä toimivat laitteet ja moottorit, bensiinikäyttöiset – ja nyt jopa aurinkokennopohjaiset moottorit.

Koneiden tehot, käyttömukavuus, huollettavuus, käyttökustannukset, hankintahinta ovat tekijöitä valittaessa konetta tai laitetta. Hankinta on suhteutettava käyttökohteeseen.

Koneita on saatavissa jokaiseen makuun. Valintaperusteena voi olla koko, väri, muoto, tehokkuus, tarve, mukavuus ja käytettävissä oleva raha.

Lisätietoa koneista saa konemyyjiltä ja kirjallisuudesta.

Rakennuskoneet kannattaa useimmissa tapauksissa vuokrata, jos käyttö on on hyvin tilapäistä.

Kuva Teija Tuisku.

Kuva Seppo Närhi.