Valaistus

Yleistä pihavalaistuksesta

Omakotipihassa tarvitaan valoa monessa paikassa. Valaistuksen tulee olla riittävä, jotta rakennuksen ympäristössä on turvallista ja liikkuminen on turvallista. Pakollisia valaistavia kohteita ovat sisääntulo pihaan ja talon sisäänkäynti ja kulkuyhteydet. Nämä on valaistava turvallisuussyistä.

Muita valaistavia asioita ovat puutarhan sisällä oleskelualue, polut ja erityiset kohteet, kuten portaat ja kaiteet. Pihassa valolla luodaan tunnelmaa ja viihtyisyyttä. Valoilla voidaan tuoda esille puutarhan yksityiskohtia, puita, pensaita, vesi. Valon eri värisävyillä voidaan korostaa joitakin yksityiskohtia, esimerkiksi kalliota, siirtolohkaretta tai vesiaihetta.

Hyvä valaistus ei häikäise, se on tasainen ja riittävän voimakas mutta ei häiritsevä. Valaistus heikkenee vähitellen toiminnallisilta alueilta kohti tontin reunoja. Kulkualueilla ei ole pimeitä paikkoja.

Pihavalaistuksen suunnittelu kannattaa tehdä pihasuunnittelun yhteydessä. Valaisimia varten tarvittavat kaapeloinnit tehdään pihan muun rakentamisen yhteydessä. Näin vältytään ikäviltä valmiin pihan pintojen rikkomisilta.

Puutarhassa voi käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja valaisimia. Ne ovat suojamaadoitettuja, -eristettyjä ja korroosiosuojattuja.

Pihan valaistussuunnitelma kannattaa teettää piha- tai valaistussuunnittelijalla. Sähkötöiden asennukset saa tehdä vain valtuutettu sähköurakoitsija. Sähkötöissä on noudatettava Sähkötarkastuslaitoksen ohjeita.

Valaistus on hyvä suunnitella pihasuunnitelman yhteydessä.

Vesi on kiitollinen valaistuskohde, väreillä saadaan lisäefektejä.