Vihertaitajia palkittiin hotelli Rosendahlissa

Viherympäristöliiton valtakunnallisilla Viherpäivillä Tampereella palkittiin neljä Viheraluerakentajat ry:n jäsenyritystä neljässä eri sarjassa laadukkaista ja vahvaa ammattitaitoa osoittavista viherrakennusprojekteista. Kohteet ovat ympäri.

Palkitut yritykset ovat

  • Pihapirkot Ky Lempäälästä sarjassa Yksityiset pihat
  • Lemminkäinen Infra Oy Helsingistä sarjoissa Asunto- ja yhtiöpihat
  • Hyvinkään Tieluiska Oy Hyvinkäältä sarjassa Katu- ja tiealueet
  • Keski-Suomen Puutarha-Apu Oy Jyväskylästä sarjassa Julkiset kohteet.

Yksityispihasarjassa voittajakohde, Piha Juhonkuja on omakotikohde, jossa on päästy hyvään ja tasokkaaseen lopputulokseen kohteen suunnittelijana olleen rakentajan ja tilaajan saumattomalla yhteistyönä. Tavoitteena oli luoda pihasta ilmeeltään ja tunnelmaltaan kaksiosainen: etupuolesta kaupunkipiha ja takapihasta mökkitunnelmainen rantapiha. Kohde on ollut teknisesti erittäin haastava kokonaisuus, jossa on käytetty monipuolisesti laadukkaita materiaaleja. Rantaan laskeva rinnetontti on saatu oivallisesti monipuolisesti hyötykäyttöön. Työn tilaajan mielestä lopputulos on täysin siihen sijoitetun rahan arvoinen. Työnjälki on erinomainen ja laatu odotetun korkea. Tekijät ovat alan selkeitä ammattilaisia.

Asunto- ja kiinteistöyhtiöiden pihasarjassa oli palkittava kohde, As Oy Helsingin Vanhalinnan piha, on betonikannelle sijoittuva uudiskohde. Kohteen rakentaminen oli hyvin haasteellinen, koska pihan rakentaminen tapahtui yhtä aikaa talonrakentamisen kanssa ja tavarat piti alkuvaiheessa toimittaa kohteeseen nosturilla. Lisäksi monimuotoiset kivityöt piti aloittaa yhtä aikaa useasta pisteestä ja rakenteet piti saada kohtaamaan saumattomasti. Erityisiä haasteita kivirakentajille asettivat suunnitelman kaarevat muodot. Tässä rakentajat ovat onnistuneet esimerkillisesti. Värien käyttö on rauhallista mutta samalla kontrastista ja peilaa hyvin rakennuksen arkkitehtuuria. Työn tilaajan mielestä piha on komea. Työ tehtiin sovitussa aikataulussa ja työn jälki on asiallisen hyvää.

Julkisessa sarjassa palkittiin Keski-Suomen Puutarha-Apu Oy Jyväskylän yliopiston Seminaarimäen peruskorjauksesta. Palkittava työ on hyvin haastava, historiallisesti ja muilta vaatimuksiltaan arvokohde. Puistolla on 130-vuotinen historia. Kohteessa on paljon suojelumääräyksiä ja muita rajoituksia. Tavoitteena oli ennallistaa umpeen kasvaneita ja huonoon kuntoon päässeitä puiston osia. Lähtökohtana olivat Alvar Aallon alkuperäiset suunnitelmat tai luonnokset. Haastavuutta lisäsi monipuolinen tilaajakunta erilaisine taustoineen. Kohde on toteutettu paikan historiallista henkeä kunnioittaen. Vanhoja rakenteita ja materiaaleja on hyödynnetty rakentamisessa. Tilaajan mukaan kohde pysyi budjetissa ja lopputulos on hyvä, laadukas ja ammattitaidolla tehty. Työn jälki on ammattimaista ja laadukasta, materiaalivalinnat sopivat hyvin suojellulle alueelle. Työn tekijä tunnisti kasvullisuuden kerroksellisuuden ja sen kunnostamiseen liittyvät asiat.

Katu- ja tiealueet sarjassa voittajakohde on sijoittuu rautatieaseman yhteyteen Espoossa. Kauklahdessa avattiin liikenteelle 14.1.2011 uusi Vantinportti, joka poistaa Espoon viimeisen tasoristeyksen Rantaradalta. Kohteessa on käytetty runsaasti näyttäviä kasvi-istutuksia. Tilaajan mielestä kohde pysyi hyvin budjetissa ja lopputulos on erinomainen. Haluttu laatutaso saavutettiin. Urakoitsija oli käyttänyt hoitoa helpottavia ratkaisuja kasvillisuusalueilla, mm katekantakaita ja kastelupusseja.

Vihertaitaja-kilpailun avulla Viheraluerakentajat ry nostaa esille jäsenyritysten ammatillisista osaamista sekä kertoo viherrakentamisen monipuolisuudesta esittelemällä erilaisia rakennus- ja hoitokohteita. Viheraluerakentajat ry haluaa kilpailun avulla tukea alan laadullista kehitystä, kehittää alan myönteistä mielikuvaa ja luoda alalle lisää työtä. Kilpailu järjestetään vuosittain.

Piha Juhonkuja

As Oy Helsingin Vanhalinna

Seminaarimäki

Vantinportti