Nurmikko

Nurmikon hoito

Nurmikon perustamisen jälkeen annetaan nurmikon kasvaa kunnolla ennen kuin ensimmäinen leikkaus tehdään, jotta kasvusto ehtii kunnolla juurtua kasvualustaan.

Nurmikon hoidossa oleellista on säännöllinen hoito. Nurmikko leikataan pääsääntöisesti kerran viikossa, alkukesästä hiukan useammin kuin loppukesästä, jolloin kasvuvauhti vähitellen hidastuu. Nurmikosta leikataan kerralla 3–5 senttiä. Kasvusto leikataan kuivalla säällä.

Nurmikon lannoitus

Kesän aikana nurmikkoa lannoitetaan lannoitevalmistajan ohjeiden mukaisesti. Tämä takaa, että nurmikko kasvaa hyvin, eikä sammaloidu.

Nurmikon kastelu

Kasvukauden aikana nurmikkoa kastellaan vain tarvittaessa. Nurmikon kylvön jälkeen kasvualusta on pidettävä tasaisen kosteana, jotta itäminen ja juurtuminen onnistuu. Jos siirtonurmen asennuksen jälkeen ei sada, nurmikkoa on kasteltava parin viikon ajan, jotta nurmikko juurtuu kasvualustaan.

Kastelu tehdään illalla tai yöllä, jotta veden haihtuminen on mahdollisimman vähäinen. Kastelumäärän tulee kerralla olla runsas, jotta vesi imeytyy koko kasvualustaan. Jos kastellaan usein ja vain vähän, juuristo jää pintaan, ja nurmikosta tulee poudanarka.
Nurmikon taudit

Nurmikoissa voi esiintyä laikuttaisena ilmiönä sienitauteja. Niiden leviämistä voi torjua kaupasta hankittavilla torjunta-aineilla. 

Nurmikon talvituhot

Nurmikoilla saattaa esiintyä talvituhoja, sienitauteja ja esimerkiksi veden maanpintaan jäätymisen seurauksena. Jäätymisestä aiheutuvia tuhoja on herkästi, jos nurmikko ei ole tasainen, eli siinä on painanteita, eikä nurmikossa ole kallistuksia.

Sammaloituminen

Nurmikon sammaloituminen on tyypillinen nurmikoissa esiintyvä vitsaus. Sammaloitumisen voi aiheuttaa kasvualustan tiiviys, märkyys, happamuus ja kasvupaikan varjoisuus. Myös vähäinen lannoitus ja kasvualustan ohuus edesauttavat sammalen syntymistä.

Sammaloitumista voi torjua perustamalla nurmikon käyttämällä 20 senttiä vahvaa kasvualustakerrosta, kalkitsemalla, lannoittamalla säännöllisesti ja välttämällä kasvualustan tiivistämistä.

Nurmikon korjaus

Nurmikko voidaan korjata pienillä alueilla kuohkeuttamalla maanpinta, levittämällä uusia kasvualustakerros ja haraamalla sekoittamalla uusi siemen paikkausalueelle. Isommilla alueilla kannattaa levittää uusi kasvualustakerros ja perustaa nurmikko uudelleen.

Syyshoito

Nurmikolle levitetään syyslannoitus elokuun puolivälin tienoilla tai heti sen jälkeen ennen syyskuun puoliväliä. Syyslannoituksen avulla nurmikko talvehtii paremmin ja nopeuttaa kasvuunlähtöä keväällä. Nurmikko leikataan, kun nurmikon kasvu on lakannut. Puiden lehdet haravoidaan nurmikolta pois.

Pienille alueille on myynnissä valmiita pienpakkauksia lannoitukseen.

Maahan asennetut kastelujärjestelmät suunnitellan niin, että kasteltava alue saa vettä tasaisesti. Käytettävissä on erilaisilla säteillä varustettuja suuttimia.

Automaattinen kastelujärjestelmä helpottaa hoitotöitä, säästää aikaa sekä varmistaa kasvillisuuden hyvinvoinnin.

Lue lisää aiheesta

Ei kuvaa
Suomalaisilla ei ole puutarhojensa suhteen ulkonäköpaineita.