Hoitokoneet

Ruohonleikkuri

Ruohonleikkuri on yksi pihan peruskoneista. Leikkurin valinnassa on monia vaihtoehtoja. Jos piha on kooltaan pieni, kannattaa harkita työnnettävän leikkurin hankintaa. Kun pihan koko ja erityisesti leikattavan nurmen pinta-ala on aari tai enemmän, voi harkita moottorikäyttöistä leikkuria. Kaupan on valittavana runsas määrä eri merkkejä.

Valittavana on iso valikoima sähkö- tai polttomoottorikäyttöisiä vaihtoehtoja. Uusimpana tulokkaana ovat aurinkokennolla toimivat leikkurit, mutta niiden osuus markkinoilla on vielä pieni.

Erikoisuutena ovat automaattiset leikkurit, jotka leikkaavat koko ajan satunnaisesti ohjautuen rajatulla alueella. Energia latautuu joko aurinkokennolla tai erityisessä parkissa, jossa energia otetaan sähkövirrasta.

Trimmeri

Ruohonleikkurin työtä voi tarkentaa trimmerillä eli siimaleikkurilla. Ruohonleikkurilla jää usein leikkaamattomia reuna-alueita, käytävien ja erilaisten rakenteiden sekä kasvillisuuden rajakohdissa. Siimaleikkureita on suoralla sähköllä toimivia tai akkukäyttöisiä sekä polttomoottorikäyttöisiä. 

Trimmerin käytössä riski on rikkoa pensaiden ja puiden kuori. Jos kuori rikkoutuu rungon ympäri, kasvi kuolee.

Trimmereihin on saatavissa suojia, joiden avulla voi hallita paremmin leikkaustyötä, eli siima ei leikkaa suojan ulkopuolelta.

Silppuri

Silppuri helpottaa puutarhanhoitoa, jos esimerkiksi kertyy paljon leikkuujätettä, oksia ja versoja.

Ruohonleikkureissa voi olla ruohonkerääjä, jonka avulla haravoinnin tarve vähenee ja nurmikonjätettä kerääntyy vähemmän maanpintaan.

Kun leikattava pinta-ala on tuhansia neliöitä, voi harkita päältäajettavan ruohonleikkurin hankintaa. 

Kuvat Vesa Jääskeläinen

Lue lisää aiheesta

Ei kuvaa
Ruohonleikkurin säännöllinen huolto pidentää leikkurin käyttöikää, käytettävyyttä sekä pitää leik