Viisi seikkaa, jotka on syytä ottaa huomioon ajettavaa ruohonleikkuria hankittaessa

Miten suuri leikattava alue on? Onko alueella puita, pensaita tai muita puutarhassa olevia esteitä? Onko maasto tasainen vai kumpuileva? Haluatko kerätä leikkuujätteen? Kuinka paljon rahaa olet valmis käyttämään? 

Tämä on Husqvarnan laatima tiedote.

Ruohonleikkuria hankkivalla on mielessään monia kysymyksiä. Etenkin, jos ajatuksena on hankkia ajettava ruohonleikkuri. Husqvarna kertoo minkälaisia
ajoruohonleikkureita markkinoilla on tarjolla. 

Jos puutarhan pinta-ala on enemmän kuin 1000 m² saatat harkita ajoruohonleikkurin ostamista. Ruohon leikkaaminen on tehokkaampaa, aikaa säästyy ja nurmikko voi hyvin, kun leikkaaminen tehdään monipuolisella ajoleikkurilla.

Kolme erilaista ajoleikkuria

Ajoleikkureita on olemassa kolmea eri tyyppiä:

  • Riderit
  • Puutarhatraktorit
  • Sauvaohjattavat (ZTH) ajoleikkurit.

Yksi olennaisimpia eroja traktorin ja Riderin välillä on se, että traktorin leikkuulaite on koneen alla, kun taas Riderin leikkuulaite on asennettu koneen eteen. Jos puutarhassa on paljon pensaita, istutuksia ja esteitä, on Rider suositeltavampi vaihtoehto, koska sen leikkuulaitteella on helpompi leikata läheltä esteitä. Riderissa on myös ajoketteryyttä ja –mukavuutta tehostava takarunko-ohjaus. Puutarhatraktoreissa moottori on sijoitettu eteen, kun se Ridereissa ja sauvaohjattavissa koneissa on takana.

Suurille ja avoimemmille alueille puutarhatraktori soveltuu aivan yhtä hyvin kuin Rider tai sauvaohjattava ajoleikkuri. Traktori on hinnaltaan kilpailukykyinen ratkaisu kotipihan nurmikon leikkaamiseen. Puutarhatraktoreita on saatavana kiinteällä ruohonkerääjällä varustettuna tai niihin voi lisälaitteena asentaa kerääjän. Kerääjää käytettäessä lopputulos on aina siisti ja lisätyön tarve vähäistä.

Jos käytössäsi on tällä hetkellä työnnettävä ruohonleikkuri, pihasi on vähän pienempi ja kulkuväylät kapeita, sinun kannattaa harkita, että valitset ajettavan ruohonleikkurin uudesta, kompaktien puutarhatraktoreidemme valikoimasta. Uusien traktoreiden leikkuuleveys on 77 cm, ja ne on varustettu samoin ergonomisin ominaisuuksin ja eduin kuin suuremmatkin traktorimme. Varmaa on, että aikaa säästyy ja leikkuutyöstä tulee helpompaa ja hauskempaa.

Sauvaohjattavat ZTH-ajoleikkurit tulivat alunperin USA:sta, missä ne siirtyivät ammattikäyttäjiltä kuluttajille, jotka halusivat sauvaohjattavan koneen kotikäyttöön. Sauvaohjattava ajoleikkuri soveltuu parhaiten suurille, avoimille alueille, ja sen erikoisuutena on 360 asteen kääntösäde. Ajonopeus on suuri, minkä ansiosta laajojen alueiden leikkaaminen on tehokasta. Ruohonkerääjä on saatavana lisävarusteena.

Kolme avainasiaa ajoleikkuria hankittaessa

Nurmikon koko – Jos leikattava alue on suuri ja aukea, kannattaa valita ajoleikkuri, jonka leikkuuleveys on vähintään yksi metri. Suurilla, mutta ahtaampikulkuisilla alueilla, joilla on paljon puita ja pensaita, riittää pienempi leikkuuleveys, mutta ajoketteryys on tärkeää.

Nurmikon tyyppi – Jokainen nurmikko on yksilöllinen. Onko sinun pihasi kuin laakea jalkapallokenttä vai koristeistutuksin varustettu monimuotoinen keidas? Onko maasto
kumpuilevaa? Monimuotoisille alueille sopii ajoleikkuri, jonka kääntösäde on pieni. Kumpuilevassa maastossa parhaiten toimiin nelivetoleikkuri.

Ruohonkeruu vai ulospuhallus? – Sivullepuhallustoiminnossa leikkuujäte leviää paremmin kuin taaksepuhaltavassa, joka jättää jälkeensä “ruohovanan”. Toisaalta taaksepuhaltavan mallin ajo-ominaisuudet ovat paremmat. 

BioClip-toiminto hienontaa ruohon pieneksi silpuksi, joka maatuu nopeasti nurmikon ravinteeksi. Lopputulos on tasaisempi ja siistimpi kuin sivulle-/taaksepuhaltavassa leikkuussa. BioClip hienontaa tehokkaasti myös maahan pudonneet lehdet syksyllä. Viimeistelytyön tarve on olematonta. Ruohon kerääminen ehkäisee rikkaruohojen leviämistä, ja leikkuutulos on aina siisti. Kerätty leikkuujäte on kompostoitava tai vietävä pois. Keruutoiminto on suositeltava, jos ruohon leikkaaminen aiheuttaa allergisia reaktioita. Myös pudonneet lehdet voi kerätä syksyisin.

Olipa ajettava ruohonleikkurisi puutarhatraktori tai Rider, se voidaan varustaa monilla, ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetuilla lisälaitteilla. Molempiin on saatavana lumen raivaukseen tarkoitettuja lisälaitteita tai kevätsiivousta helpottava katuharja. Lisäksi on tavanomaisempia apuvälineitä, kuten peräkärry, ruohonkerääjä, sammaleenpoistaja ja levitin. Niin traktorista kuin Rideristakin on lisälaittein hyötyä ja iloa ympäri vuoden.

Husqvarna

Husqvarna on maailman suurin ruohonleikkureiden, moottorisahojen ja kannettavien polttomoottorikäyttöisten puutarhakoneiden, kuten trimmerit ja puhaltimet, valmistaja. Yritys on myös maailman johtava timanttityökalujen sekä rakennus- ja kiviteollisuuden pienkoneiden valmistaja. Nettomyynti vuonna 2007 oli 33,3 mrd Ruotsin kruunua, ja työntekijöiden määrä oli keskimäärin 16 000.
husqvarna.fi