Nurmikot ja niityt
Nurmikon perustaminen
Nurmikon perustamisessa on huomioitava muutama tärkeä asia, jotta lopputulos voi onnistua.
- Pohjamaa pitää muotoilla lopullisen pinnan muotoiseksi. Jos pohjamaahan jää kuoppia, nurmikko painuu niissä kohdin. Talvella vesi keräytyy painanteisiin ja jäätyy. Tämän takia nurmikko saattaa näissä kohdin kuolla talven aikana.
- Nurmikon kasvualustan riittävä vahvuus takaa nurmikon hyvän kasvun ja hyvinvoinnin. Kasvualustaa tulisi olla noin 20 cm.
- Kasvualustana käytetään kaupallisesti valmistettuja materiaaleja. Kasvualustan tulee olla kalkittua ja peruslannoitettua.
- Kasvualusta levitetään tasaisesti ja tiivistetään (sopiva tiiviys, kun maahan ei jää syviä jalanjälkiä).
- Kylvetään siemenet. Tasainen lopputulos saavutetaan, kun kylvö tehdään ristiin. Paras kylvöaika on kevät, jolloin maassa on luontaisesti riittävä kosteus. Muina aikoina on kylvön jälkeen varmistettava keinokastelulla, että maassa on tasainen kosteus siementen itämisen ajan. Kylvön jälkeen siemenet harataan kevyesti pintamaahan ja sen jälkeen jyrätään kevyesti
Nurmikko leikataan ensimmäisen kerran vasta, kun nurmi on kasvanut 6 sentin mittaiseksi. Kerralla nurmikkoa leikataan 2-3 senttiä.
Niityn perustaminen
Niityn perustamisessa on otettava huomioon muutama perusasia.
- Niityn lajiston muodostumiseen vaikuttavat oleellisesti kasvupaikan olosuhteet: kasvualustan kosteus, valoisuus, maaperän koostumus, ravinnetila. Jos kasvualusta on vanhaa peltomaata, kasvualustassa on todennäköisesti paljon siemen- ja juuririkkakasveja, jotka ovat kasvullisesti niittykasveja voimakkaampia. Ensimmäinen tehtävä on rikkakasvien poisto.
- Maa muokataan ja samalla poistetaan rikkakasveja. Jos maassa on paljon rikkakasveja, kannattaa harkita maan kesannointia vuoden ajan, jolloin maata harataan useita kertoja kesän aikana. Tarvittaessa käytetään rikkkakasvien torjunta-aineita.
- Niity perustetaan aikaisin keväällä tai syksyllä syys-lokakuussa.
- Niittykasvien siemenet ovat pienikokoisia. Siemenet kannattaa sekoittaa johonkin väliaineeseen, esimerkiksi hienoon hiekkaan, jolloin kylvöksestä saa tasaisemman ja kylvötyö helpottuu.
- Niittysiemenet kehittyvät hitaasti. Osa lajeista tulee varsinaisesti esille vasta toisena vuonna.
- Niittyn perustamisessa hoito on tärkeä osa onnistumista. Niitty leikataan elo-syyskuussa kasvuston ränsistyttyä. Reheviltä kasvupaikoilta niittojäte viedään pois, näin maata köyhdytetään paremmin niittykasveille sopivaksi.
Lisätietoa niityn perustamisesta löytyy Suomen Niittysiemen Oy:n kotisivuilta.
Riittävän paksu kasvualusta, laadukas siemenseos, säännöllinen leikkaus ja lannoitus varmistavat kauniin nurmikon.
Niitty on parhaimmillaan värikäs ja kukintaa on läpi kesän. Monipuolinen lajisto houkuttelee myös hyönteisiä, muun muassa perhosia.
Lue lisää aiheesta
Asuinympäristön vihreyttäminen on korostunut viime vuosina ja samalla nurmikoiden laadun vaatimus
Nurmikon ulkonäkö ja kestävyys riippuu oleellisesti siitä, miten huolellisesti se on perustettu.