Yleistietoa sipuleista, mukuloista ja juurakoista

Kukkasipulin vuosi

Ensimmäiset kukkasipulit tulevat kauppoihin talvella. Begoniat, mustanmerenruusut ja gloksiniat istutetaan ruukkuihin tammi-helmikuussa, ja ne siirretään kukkivina puutarhaan keväällä. Daaliat, liljat, gladiolukset ja muut keväällä istutettavat lajit kauppoihin myyntiin maalis-huhtikuussa. Osa kevätkukkamukuloista voidaan esikasvattaa.

Syyskukkasipulit tulevat kauppoihin elokuussa ja niiden myyntikausi ulottuu myöhään syksyyn.

Säilytys

Kukkasipulit, mukulat ja juurakot pitää istuttaa niin pian kuin mahdollista oston jälkeen. Ne säilyvät parhaiten joko esikasvatusruukuissa tai puutarhassa. Jos istutusta ei voida tehdä, sipulit, mukulat ja juurakot säilytetään kotona poistamalla tiiviit kääreet ja sipulit levitetään ilmavasti yhteen kerrokseen. Säilytyspaikan tulee olla kuiva, ilmava ja viileähkö. Lämpötila ei saa mennä pakkasen puolelle.

Sipulin kunto

Kukkasipuleiden tulee olla ostohetkellä kullekin lajille tyypillisen näköisiä, ehyitä, terveitä ja lepotilassa. Terveys tarkastetaan mielellään ennen ostamista. Vain terveiden kasvien istuttaminen on järkevää.

Kukkasipulia ja –mukulaa tunnustellaan painelemalla kevyesti sormin. Terve kukkasipuli ja –mukula tuntuu sormissa kiinteältä. Erityisesti sipulin kaulan ja pohjan kiinteys on syytä tarkistaa. Sipulin kuoren irtoilusta ei ole haittaa. Samoin pintakolhut ovat vaarattomia. Sipuli on myös lepotilassa, eli kasvua ei ole havaittavissa.

Juurakot versovat pakkauksissa herkästi, mikä kertoo hyvästä elinvoimasta. Versojen tulee olla kuitenkin lyhyitä ja sijaita tasaisesti ympäri juurakkoa.

Sipulikoolla on merkitystä

Kukkasipulin koolla on merkitystä kukintaan. Yleensä suurikokoisista sipuleista, mukuloista ja juurakoista saadaan näyttävin kukinta. Versovat kukat ovat kookkaita, ja niitä muodostuu paljon.

Kookkaimmat sipulit ovat kalleimpia. Kotipuutarhoissa riittää yleensä keskikoko. Laatikko- ja ruukkuistutuksiin sopivat suurimmat sipulikoot.

Käytännössä myös sipulin istutuspaikka ja muut kasvutekijät vaikuttavat kukinnan onnistumiseen.

Sipulikoot vaihtelevat lajeittain. Myyntipakkauksessa kokoilmoitus, Tulppaani Apeldoorn, koko 11/12, tarkoittaa, että pakkauksessa pienimmät sipulit ovat ympärysmitaltaan 11 senttiä ja suurimmat noin 12 senttiä.

Terveitä kukkasipuleita.

Kuva Teija Tuisku.