Säilytä vanhojen omenapuiden perimä
Omenaharrastus on ollut viimeisen vuosikymmenen ajan voimakkaassa kasvussa ja viljely on laajentunut Lappiin asti. Harrastuksen lisääntymisen myötä ihmiset ovat kiinnittäneet huomiota hyvin menestyneisiin ja maistuvia hedelmiä tuottaviin puihin. Löytölajikkeita on otettu runsaasti viljelyyn. Osa niistä on vanhoja ehkä unohtuneita lajikkeita ja osa kotitekoisista risteytymistä syntyneitä siementaimia.
Suomessa on erityisen runsas omenalajikkeisto, koska meille on tuotu ehdokkaita etelästä, lännestä ja idästä. Näin runsasta lajikevalikoimaa ei löydy mistään muualta. Omenapuu on aina ollut tärkeä osa hyötypuutarhaa. Nykyisin omenapuu istutetaan yhä useammin koristepuuksi.
Varttamalla varmistetaan omenapuun säilyminen
Useimmat tuntevat omenapuun, jonka hedelmät ovat erityisen maistuvia, säilyviä ja terveitä tai puuhun liittyy henkilökohtaisia muistoja. Hyvä tapa uudistaa vanhoja hyviä omenapuita on varttaa niiden oksia uudelle perusrungolle ja kasvattaa nuoret elinvoimaiset taimet. Näin varmistetaan vanhan kotipuun säilyminen tuleville sukupolville.
Taimistoviljelijät ry järjestää varttamistapahtuman osastollaan Helsingin Kevätpuutarha-messuilla 7.-10. huhtikuuta. Helsingin Messukeskuksessa yleisöllä on mahdollisuus teettää ammattilaisilla osaamista vaativa varttaminen ja aloittaa sen jälkeen omien taimien kasvatus. Tätä työtä on mahdollisuus seurata paikan päällä kaikkina messupäivinä koko aukioloajan.
Omenat vartetaan viljelijöiden perusrungoille. Mukaan tarvitsee ottaa vain jaloversot. Lisäksi taimistoviljelijät ottavat mukaansa omien hyvien lajikkeidensa oksia, joten kaikille tarjoutuu mahdollisuus kasvattaa omia omenapuita lähes alusta alkaen. Varttamispalvelu maksaa messuilla viisi euroa taimelta. Kannattaa pysähtyä Taimistoviljelijöiden osastolle seuraamaan ammattilaisten työskentelyä. Samalla saat hyvät vinkit omiin varttamiskokeiluihisi.
Käsittele jaloversoja oikein
Lepotilassa leikatut oksat säilyvät parhaiten niputettuina ja muovin sisään pakattuna lumikinoksessa, missä on tasainen muutaman pakkasasteen lämpötila. Keväällä pitää vain huolehtia, että oksien päällä on riittävästi lunta. Kun oksat leikataan emopuusta, ne pitää saman tien pakata ja upottaa hankeen. Pakattuja oksia voidaan pitää muutamia päiviä jääkaapissakin. Jalo-oksia voidaan leikata messuille mukaan vielä lähtöpäivänäkin, jos puun nestevirtaukset eivät ole käynnistyneet kevään lämmössä.
Jalo-oksat otetaan edellisenä kesänä kasvaneista oksista. Parhaimpia ovat lyijykynän paksuiset 30-50 sentin pituiset oksat. Usein vanhojen puiden kasvu on niin vaatimatonta, että mukaan pitää kelpuuttaa viisisenttisiäkin oksia. Lähtiessä Helsingin Kevätpuutarha-messuille oksat pakataan nipuksi, joka kääritään kosteaan sanomalehteen ja lopuksi muovikääreeseen.
Hyvälaatuisten jalo-oksien saamiseksi pitää toimia etukäteen. Tänä keväänä parhaimmat oksat saadaan edellisenä keväänä reilusti leikatusta puusta. Jos tiedät muuttavasi tai arvokas puusi joudutaan lähitulevaisuudessa kaatamaan, huolehdi ajoissa puiden leikkaamisesta. Näin varmistat hyvien oksien saamisen varttajalle.