Puutarhan valaisemisen ei tarvitse olla vaikeaa
Käytämme yhä enemmän aikaa puutarhoihimme. Viime vuosien suuri trendi on ollut ulkotilojen valaiseminen. Kun pimeys ja kylmyys ottavat vallan puutarhasta, terassista ja parvekkeesta voidaan nauttia edelleenkin tunnelmallisen valaistuksen avulla.
Suunnittelu kannattaa aloittaa sisältä. Katso puutarhaa tai ulkotilaa sisältä asunnosta ja valaise kohde, joka näkyy niistä huoneista, joissa vietetään aikaa.
– Puutarhan valaisemisen ei tarvitse olla vaikeaa: Osta muutamia valoletkuja ja valosarjoja ja aloita kokeilu. Anna mielikuvituksen ja taitojen kehittyä yhdessä. Kyse ei ole suurista kuluista, sanoo valosuunnittelija Torbjörn Eliasson, joka äskettäin julkaisi valaisua käsittelevän kirjan ”Belysningsboken”.
– Tee valaistuksesta eräänlainen sisustusprojekti. Testaa eri vaihtoehtoja, äläkä ota paineita. Kokeile suunniteltua valaistusta useissa eri paikoissa puutarhassasi. Kierrä ympäri puutarhaa pimeässä taskulampun kanssa, sanoo Eli Tveter Berven, joka on Plantagenin valoasiantuntija.
Valo ja pimeys voidaan nähdä väreinä ja useina eri sävyinä. Valinnoistasi riippuen voit luoda täysin erilaisia tunnelmia. Käyttämällä valkoisen valon eri sävyjä voidaan luoda kontrasteja ja dynamiikkaa. Yhteisefektistä tulee mielenkiintoista katsottavaa.
– Yhdistä lämmintä ja kylmää valoa ja mieti, mitä haluat valaista. Punaisella tiiliseinällä on hyvä käyttää lämmintä valoa, joka vahvistaa vaikutelmaa. Tuijan ikivihreitä sävyjä vahvistetaan kylmällä valolla, sanoo Torbjörn Eliasson.
Torbjörn Eliasson antaa vinkin onnistuneeseen valaistukseen:
– Tärkeää on se, että valosarjat ja valoletkut eivät näy. Jos valoletku näkyy, voi tuntua joululta. Jos valoletkua ei näy, valaistus luo tilaa ja tunnelmaa.
Pimeän vuodenajan lähestyessä monet ovat jo alkaneet suunnitella, miten puutarha pitäisi valaista.
– Suunnittele, minne sijoitat sähköjohdot, neuvoo Eli Tveter Berven. – Kun laitat valot paikalleen jo syksyllä, voit nauttia pidempään puutarhakaudesta. Lisäksi johdot on helpompi sijoittaa niin, että ne eivät ole tiellä. Lunta luodessa on suurempi riski osua lumilapiolla lumen alla oleviin johtoihin.
Tietoja valosta
LED-lamppuja kannattaa käyttää, kun halutaan korostaa puutarhan kasvillisuuden värejä. LED-lamppuja on saatavilla useita eri värilämpötiloja. Vaaleampi kasvillisuus, kuten koivut, valkoiset ruusut jne., tulevat esiin parhaiten kylmemmässä valossa, kun taas kasvillisuus, jolla on lämpimät värit, kuten punaiset ruusut, villiviinit jne., erottuvat paremmin lämpimässä valossa. Tähän sopii erityisesti Ola-sarjan tuotteet. Niissä on ohuet johdot ja pienet valopisteet ja ne sopivat hyvin myös jouluvaloiksi. Myös Cherry-sarja on vaikuttava parvekkeilla ja suurissa ruukuissa. Näissä asioissa vain mielikuvitus on rajana. Näiden tuotteiden etu on se, että ne ovat pitkäikäisiä ja käyttävät vähän virtaa.
Monia valosarjoja voidaan yhdistää ja niistä voidaan tehdä erittäin pitkiä. Jotkut valosarjat voivat olla jopa 200 metriä pitkiä, jotta suuren puun jokainen oksa voidaan valaista. Saatavilla on myös erilaisia ratkaisuja, jotka toimivat joko sähköllä, akulla tai aurinkokennoilla.
Viime vuosien aikana on tullut myös valtavan paljon uusia yksinkertaisia ja energiatehokkaita valaisuratkaisuja, mikä saa useammat kiinnostumaan ja huomaamaan, mitä voi tehdä itse.
Seitsemän kohtaa, jotka auttavat suunnittelemaan valaistusta puutarhassa:
- Aloita valaisemalla puutarha – sisältä käsin. Katso puutarhaan ja sijoita valot paikkaan, joka näkyy ikkunasta.
- Luo puutarhaan kontrasteja. Sijoita valot yksittäiseen kohteeseen tai taustalle.
- Piilota valosarjat ja muut valaisimet. Puutarhan pitää näkyä – ei lamppujen.
- Näkyviä valosarjoja voidaan käyttää luomaan kehys ja tekemään sisäänkäynnistä kutsuvampi.
- Valitse lämmin valo luomaan tunnelmaa ja tuo ikivihreät kasvit esille luomalla kontrastia kylmällä valolla.
- Ole varovainen värivalojen kanssa – jos ei ole kyse joulusta tai muista juhlista.
- Suunnittele, minne sijoitat sähköjohdot. Lunta luodessa on suurempi riski osua lumen alla oleviin johtoihin.
Tietoja Torbjörn Eliassonista
Torbjörn Eliasson on White-arkkitehtitoimiston valosuunnittelija ja mukana Lights in Alingsås-tapahtumassa. Hän on työskennellyt valaistuksen parissa 25 vuotta ja julkaisi aiemmin syksyllä valaisua käsittelevän kirjan ”Belysningsboken”. Kirja perustuu yleisön kysymyksiin, joihin hän on vastannut viimeisten kymmenen vuoden aikana workshopeissa ja koulutuksissa.
Lisää inspiroivia vinkkejä puutarhan valaistuksen suunnittelusta on tässä linkissä.