Kuntokartoitus selvittää puun elinvoiman
Puut kuuluvat olennaisena osana kaupunkimaisemaan. Katu- ja kujannepuut muodostavat vihreitä väyliä liikenteen sekaan ja puistot toimivat tärkeinä kokoontumispaikkoina asukkaille. Taloyhtiöiden ja yksityisten alueiden pihapuut tuovat ympäristöön vihreyttä ja antavat linnuille, oraville ja pieneliöstölle suojapaikkoja. Ne ovat tärkeä osa kaupunkiluontoa ja niillä on tärkeä tehtävä kaupunkien ekosysteemissä. Tonteilla kasvavat vanhat puut nostavat tonttien rahallista arvoa.
Kaupunkien lisääntyvä täydennysrakentaminen ja liikennealueiden muutos- ja laajennustyöt vähentävät puiden kasvutilaa. Rakentamisinnossa puita ja niiden kasvualueita pitää suojella ja välttää puiden turhaa vahingoittamista. Erityisesti juuristoa käsitellään kovakouraisesti, revitään, kaivetaan ja tehdään täyttöjä. Samalla unohdetaan, että juuristo on puiden elinehto. Juuristonsa avulla puut pysyvät pystyssä, ottavat maasta vettä ja ravinteita. Koko puun ekosysteemin toimivuus riippuu juuriston kyvystä toimia.
Vaikka puut ovat selviytymisen mestareita, niiden saamat vauriot heikentävät niitä oleellisesti. Puiden kasvukunnon heikkeneminen voi kestää vuosikymmeniä, eikä siihen yleensä kiinnitetä huomiota ennen kuin on liian myöhäistä. Sienitautien iskeytyminen puihin on usein juuri ihmisen syytä. Heikentyneet liian suurien leikkaushaavojen tai auraus- ja kaivinkonekaluston ruhjomien puiden elinvoiman hiipuminen auttaa tautien leviämistä puuaineksessa. Puiden oma puolustautumismekanismi ei toimi kunnolla, koska vauriot ovat liian suuria tai niitä on liian paljon. Vanhoissa puissa saattaa olla aikojen kuluessa syntyneitä vaurioita kymmeniä.
Runko- ja juuristovaurioista lähtevät sienitaudit ovat näkymättömissä vuosien ajan. Kun puuhun ilmestyy kääpä, tiedetään että puussa on jotain vialla. Käävän poistaminen ei paranna puuta, sillä rihmasto on jo puun sisällä. Kääpä on vain sienen tapa levitä edelleen. Kääpä tai sienikasvusto ei kuitenkaan aina merkitse, että puu on poistettava. Puun laji, käävän tai sienen aiheuttaman lahon levinneisyys ja sienen laji määrittelevät, voiko puun vielä säilyttää. Puun kunto onkin syytä tarkistuttaa viimeistään siinä vaiheessa, kun runkoon ilmestyy kääpiä tai isoja oksia alkaa kuivua.
Miten puun kunto arvioidaan?
Puiden kuntokartoitus ja siinä apuna käytettävät tekniset laitteet ovat kehittyneet paljon viime vuosina. Erilaisia lahonetsintälaitteita on tullut markkinoille eikä nykyään enää tarvitse kairata puihin sormenmentäviä aukkoja selvittääkseen puuaineksen kunnon.
Kuntokartoituksien avulla voidaan muun muassa selvittää taloyhtiöiden pihapuuston säilyttämis- tai poistamistarvetta. Kuntokartoitus on paikallaan myös silloin, kun uuden tontin rakentamisen yhteydessä harkitaan olemassa olevien puiden säästämistä pihapuiksi. Kuntokartoituksella saadaan puusta varmistettua tietoa, joten tuntemukseen ja arvailuihin perustuvia kaatopäätöksiä ei ole tarpeen tehdä. Kuntokartoituksesta laaditaan kirjallinen raportti, johon kirjataan puun kunnon perusteella suositeltavat hoitotoimenpiteet.
Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry muistuttaa, että kuntokartoitus kannattaa tilata puunhoidon ammattilaiselta, kuten puunhoitajilta eli arboristeilta, jotka ovat erikoistuneet rakennetun ympäristön puuston kuntokartoituksiin ja hoitoon. Hyvä kuntokartoittaja ottaa huomioon monia asioita, puiden elinvoimasta aina kasvuympäristöön.
Erilaisilla hoitotoimilla, kuten hoitoleikkauksilla ja puiden oikeanlaisella tuennalla tai erikoisleikkauksilla voidaan vanhatkin puut säilyttää turvallisina ympäristössä. Selviytyäkseen rakennetun ympäristön vaatimuksista puut tarvitsevat ihmisen apua. Kuntokartoituksella saadaan varmuus pihapuiden kunnosta ja elinvoimasta. Sen pohjalta on helppo tehdä jatkosuunnitelmat vanhan puuston hoidolle tai poistolle.
Asian mukaisesti tehty puiden kuntokartoitus voi vapauttaa taloyhtiön tai yksityisen henkilön puun aiheuttaman vahingon sattuessa korvausvastuusta, jos puusta ei ole kuntokartoituksen yhteydessä löytynyt vikaa. Puunomistajan vakuutukset voivat myös korvata erilaisia puiden aiheuttamia omaisuus- tai henkilövahinkoja. Kiinteistön omistajan onkin syytä tarkistaa vakuutustensa kattavuus.
Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry on vuonna 1996 perustettu aatteellinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää rakennetun ympäristön puiden hoitoa. Päätehtävänä on oikeista työmenetelmistä ja -tavoista tiedottaminen ja puunhoitoalan tunnetuksi tekeminen. Yhdistys välittää tietoja myös puunhoitoalan yrityksistä. Jokaisella kauttamme välitettävällä yrityksellä on työntekijöinä koulutuksen saaneita arboristeja. Jäsenistö koostuu arboristeista ja puunhoidosta kiinnostuneista viheralan ammattilaisista. Jäseniä yhdistyksellä on noin 200.