Elokuun kasvit pilaritervaleppä ja jaloangervot

Pohjois-Suomessa saakka menestyvä pilaritervaleppä sopii paikoilla, jonne tavallisesti leveälatvaiset koristepuut eivät mahdu. Jaloangervot ovat suosittuja perennoja sekä julkisilla että yksityisillä viheralueilla. Osittain varjoista ja tuoretta kasvupaikkaa suosivat jaloangervot ovat hyvin kestäviä, ja ne leviävät hillitysti.

Kuukauden kasvit valitsee Taimistoviljelijät ry. Kutakin kasvukauden kuukautta kohden nimetään yksi puuvartinen kasvi ja yksi perennalaji tai -suku. Perenna on monivuotinen kukkakasvi.

Kapealatvainen pilaritervaleppä

Tyypillisesti 10–15 metriä korkean pilaritervalepän (Alnus glutinosa f. pyramidalis) latvus on vain 2–4 metriä leveä, joten puu mahtuu useimpiin pihoihin ja jopa katualueille. Pilaritervaleppä suosii hikevää tai kosteaa maata. Koska puun juuristo sitoo typpeä, lannoitusta ei tarvita kovin paljon. Oikeastaan puu parantaa maan ominaisuuksia, sillä syksyllä vihreinä maahan varisevat lehdet sisältävät runsaasti typpeä.

Pilaritervaleppä kestää runkovaurioita koivuja paremmin ja sietää tiesuolaa, ilmansaasteita, tuulta ja leikkausta. Siltä puuttuvat juurivesat, mikä helpottaa puutarhan ja pihan hoitoa. Pilaritervaleppä on ilmastollisesti yhtä kestävä kuin tavallinen tervaleppä, joten sitä voi kasvattaa Rovaniemen korkeudella, vyöhykkeillä I–VI.

Jaloangervoja siimekseen

Pihojen ja puistojen parhaimpiin perennoihin kuuluvat jaloangervot (Astilbe) viihtyvät sekä valossa että varjossa. Ihanteellinen kasvupaikka on kuitenkin puolivarjoinen, tasaisen hikevä ja runsasmultainen. Jaloangervojen ainoa heikkous piilee lehdistössä. Keväthalla vahingoittaa herkästi vastaistutettujen taimien lehtiä, ja lehdet saattavat ruskettua pitkien hellajaksojen aikana.

Lehdistöstä voi päätellä jaloangervon kukkien sävyn: mitä tummemman punaiset lehdet ovat keväällä, sitä purppuraisemmat kukat kasville tulee. Ensimmäiset valkoiset ja monissa punaisen vivahteissa loistavat kukat avautuvat heinäkuun alkupuolella, viimeiset syyskuussa. Jaloangervojen korkeus vaihtelee noin 25 sentistä 130 senttiin.