Ahava vaurioittanut havukasveja

Maaliskuu oli Ilmatieteen laitoksen mukaan harvinaisen kylmä suurimmassa osassa maata. Laajan ja pysyvän korkeapaineen takia Suomessa oli pitkä kylmä ja kuiva jakso. Aurinkoinen, kylmä ja kuiva sää rasittivat ikivihreitä kasveja poikkeuksellisen voimakkaasti. Ankaran kevätahavan jäljet näkyvät nyt, kun kevään kasvu on käynnistynyt.

Nyt kevätahavan aiheuttamat vauriot näkyvät havupuiden ja –pensaiden voimakkaana ruskettumisena. Tyypillisesti kasvien etelän puoleiset auringolle alttiit sivut ovat kuivuneet. Ahavan vaikutus näkyy selvästi siten, että lumirajan alapuolella olleet versot ovat terveen vihreitä. Maaliskuun kuiva ja tuulinen jakso sattui ikävään aikaan, sillä havukasvien ollessa lepotilassa niiden juuristo ei pystynyt toimittamaan latvukseen uutta vettä haihtuneen tilalle.

Kestävinä pidetyt kuuset, pihdat, männyt, tuijat ja katajat ovat kärsineet lähes koko maassa. Sen sijaan arkoina pidetyt matalat havukasvit ovat selvinneet lumen suojassa hyvin. Tuho on koetellut kaiken ikäisiä havukasveja. Ankarin se on kuitenkin ollut nuorilla istutuksilla. Jälkiviisautena voi sanoa, että ikivihreiden kasvien suojaaminen varjostusverkoilla ja –kankailla olisi ollut ehdottoman välttämätöntä.

Ahavan aiheuttamien vaurioiden vakavuus vaihtelee. Osa kasveista on kuivunut kokonaan kuoliaiksi. Osalla vauriot ovat lievempiä ja ne korjautuvat muutamien vuosien kuluessa, sillä hengissä säilyneet versot tekevät uutta vuosikasvua peittämään kuihtuneita oksia.