Kevätkukkijat aloittavat pihan kukkaloiston
Monipuolinen kasvillisuus on pihan rikkaus. Omistajalleen vaihteleva kasvillisuus tarjoaa iloa, väriä ja hyväntuulisuutta. Monipuolinen kasvillisuus hyödyttää myös luontoa. Moninaiset kukat ja ravintokasvit ovat tärkeitä etenkin hyönteisille. Hyönteisten hyvinvointi vaikuttaa laajemminkin luonnon hyvinvointiin, lajirunsauteen ja monimuotoisuuteen. Onpa monilajisen kasvillisuuden todettu vähentävän myös allergioita. Kaikki syy- ja seurausyhteydet eivät ole ihmisten tiedossa, joten tästäkin syystä luonnon monimuotoisuutta on paikallaan vaalia kotipihoillakin aina, kun siihen avautuu mahdollisuus.
Sipulikasvit
Keväällä kukkivien sipulikasvien laji- ja lajikekirjo on valtava. Tulppaaneita, krookuksia, narsisseja, helmililjoja, sinililjoja, iiriksiä, hyasintteja, lumikelloja ja lukemattomia muita toinen toistaan hienompia kasveja on tarjolla puutarhamyymälöissä, marketeissa ja verkkokaupoissa. Kevätkukkijat istutetaan syksyllä ja kukkaloistosta pääsee nauttimaan seuraavana keväänä. Useat lajit ovat helppoja kasvattaa. Ne pärjäävät omillaan, lisääntyvät ja leviävät viihtyessään, joten niistä riittää iloa vuosiksi eteenpäin. Sipulikasveista löytyy myös kesällä ja syksyllä kukkivia lajeja. Hyödynnä monipuolinen tarjonta ja elävöitä ympäristöäsi.
Perennat
Kevätkukkijoiden jälkeen loistoonsa pääsevät perennat eli monivuotiset ruohovartiset kasvit. Samalla kasvupaikalla voidaan kasvattaa useampia kasveja, kun hyödynnetään kasvien kasvutapaa ja -rytmiä. Sipulikasvien kanssa yhteen sopii perennoista vaikkapa imikät tai kuunliljat, joiden lehdet kehittyvät varsin myöhään keväällä ja uusi kasvusto peittää alleen sipulikasvien kuihtuvat lehdet ja kukinnot.
Perennat nousevat uskollisesti vuosi toisensa jälkeen ilahduttamaan moninaisilla lehtimuodoilla ja kukillaan. Keväällä kukkivista perennoista tutuimpia lienevät erilaiset esikot. On keltaisena kukkivaa kevätesikkoa, palloesikkoa ja toinen toistaan jalostetumpia lajikkeita, joista löytyy värejä ja kasvumuotoja joka lähtöön.
Monille tuttuja ovat myös lähes lehdettöminä kukkivat imikät. Niiden lehtiruusuke kehittyy kukinnan jälkeen. Imiköiden kukkien väri vaihtelee lajikkeittain valkoisesta sinertävään ja pinkkiin. Joillakin lajikkeilla samassa kukinnossa on useampaa eri väristä kukkaa. Keväällä ensimmäisten joukossa kukkivat myös sini-, kelta- ja valkovuokot, kiurunkannukset, jouluruusut sekä ojien ja purojen varsilla rentukat. Pian aloittelevat myös kevätvuohenjuuret sekä vuorenkilvet, ja monet muut alkukesän kukkijat.
Pensaat ja puut
Monet luonnon puut ja pensaat kukkivat parhaillaan. Useiden puiden ja pensaiden turpoavat silmut ja avautuvat lehdet ovat kauniita ja keräävät ihastelevia katseita kukkien tapaan. Uusi vihreys lumoaa kirkkailla sävyillään vuodesta toiseen. Kasvun ihmeeseen ei kyllästy koskaan.
Luonnonvaraisista keväällä kukkivista pensaista näyttävin kukinto lienee Näsiällä. Pinkkiin taittuvan kukinnan huomaa helposti lehdettömissä oksissa. Niin huomiota herättävä ja muusta keväisestä luonnosta poikkeava näsiän kukkien sävy on. Kirsikkapuista ensimmäiset ovat availleet kukkansa ja pian omenapuut puhkeavat kukkaan eteläisimmässä Suomessa.
Perhosbaaria ja kimalaisjuottolaa askartelemaan
Myös havupuut vetävät hyönteisiä puoleensa. Välillä oikein hämmästyy, kun puun latvuksesta kuuluu tasaista, voimakasta pörinää, kun ampiaiset, kimalaiset ja mehiläiset ovat työnsä touhussa. Pidetään huolta, että kevään hyönteisille riittää ravintoa puutarhassa ja muistetaan nauttia myös itse puutarhan ihmeistä.
Hyvä lisä hyönteisten ravinnon turvaamiseksi ja perhosten houkuttelemiseksi pihalle on perhosbaarin avaaminen. Perhosbaarissa tarjoillaan makeita nesteitä perhosia kiinnostavassa muodossa. Kimalaisillekin voi perustaa oman juottolan turvaamaan energiansaantia vaihtelevissa kevään sääolosuhteissa. Tarkempia ohjeita ja lisää vinkkejä pihan pienimmäisten vaalimiseen löytyy esimerkiksi Luonnonsuojeluliiton Muista pihan pikkuasukkaat –julkaisusta.
Kasvitietoa, vinkkejä ja ammattiapua
Internet ja sosiaalinen media ovat täynnä kasvitietoutta, ohjeita kasvien käyttöön ja monilajisten istutusten toteuttamiseen. Sosiaalisen median piha- ja puutarharyhmissä, vaikkapa Facebookissa, voi esittää kysymyksiä, pyytää vinkkejä ja jakaa omia kokemuksiaan. Paljon vinkkejä ja virikkeitä löytyy Pinterestistä ja Instagramista. Itse jaan Instagramissa matka-, luonto- ja puutarhakuvia Suomesta ja ulkomailta. Somesta vertaistukea löytyy helposti pihaa tai kasveja koskeviin kysymyksiin, jonka jälkeen on helppo jalkautua myymälöihin etsimään sopivia, kenties jo listattuja kasveja.
Jos tuntuu, ettei osaa itse ratkaista pihan haasteita niin apuun kannattaa pyytää pihasuunnittelija, joka mielellään tulee konsulttikäynnille keskustelemaan pihan kehittämisestä. Vähäistä suurempien hankkeiden toteuttamisessa konevoimasta on hyötyä. Omatoiminen lapiorakentaminen on rentouttavaa vaihtelua ja se käy hyötyliikunnasta, mutta siitä voi tulla myös taakka niin henkisesti kuin ruumiillisestikin. Pyytämällä ammattilaisen koneineen pihaprojektiin valmista syntyy ja itse voi keskittyä pihasisustamiseen ja puutarhasta nauttimiseen.
Lisätietoa:
Pihasuunnittelu
Pihan rakentaminen
Puutarhaideoita - Puutarhaunelma
Jaani Turunen on maisemasuunnittelija. Työkokemusta on viherrakentamisen, ylläpidon, suunnittelun, tuoteneuvonnan, myynnin sekä markkinoinnin tehtävistä. Vapaa-ajalla Jaani rakentaa puutarhaa mökkitontillaan. Jaani työskentelee Ruduksella Formento maisematuotteiden myynnissä.