Alppiruusun oikea kukinta-aika on kevät-kesällä

Loppukesällä (elokuussa) ostetuissa ja istutetuissa pensaissa on paljon kukkanuppuja ja joku kukka on auennutkin. Miten tämä vaikuttaa kasvin selviytymiseen talvesta ja miten käy ensi kevään kukinnalle? Pitäisikö nuput poistaa tms.?

Vaikka alppiruusu kukkii alkukesällä tai keväällä, kukkanuput muodostuvat edellisenä kesänä. Näin ollen alppiruusupensaassa on syytä ollakin kukkanuppuja tähän aikaan. Lauha ja kostea syksy aiheuttaa helposti sen, että muutama kukka avautuu ennen aikojaan. Näin käy monille muillekin kasveille syksyllä eikä se silti vaikeuta merkittävästi niiden talvehtimista. Kukkanuput kannattaa siis jättää paikoilleen.

Alppiruusun taimen pahin uhka on kuivuminen aurinkoisina kevättalven päivinä. Ainavihanta lehdistö haihduttaa talvellakin vettä, mutta taimen  juuristo ei ylety vielä niin syvälle ja laajalle maahan, että se saisi haihtuneen veden tilalle riittävästi korvaavaa vettä jäätyneestä maasta. Tämän takia alppiruusun ja havukasvien taimet kannattaa varjostaa ainakin viiden vuoden ajan istutuksesta.

Ella Räty, Taimistoviljelijät ry