Mongolianvaahterassa tauti?
Pari vuotta sitten istutettuun mongolianvaahteraani ilmestyi tänä kesänä lehtiin pieniä mustia pilkkuja, jotka ovat vähitellen lisääntyneet. Onko kysessä jokin kasvitauti ja mitä sille pitäisi tehdä?
Kuva lehdistä olisi helpottanut taudin/tuholaisen tunnistusta, mutta mahdollisia aiheuttajia on melko vähän eivätkä oireet vaikuta vaarallisilta.
Koska laikut ovat pieniä ja mustia, on todennäköisimmin kyse jostain laikkutaudista. Ne ovat tavallisesti vaarattomia, kun niitä esiintyy vain lehdissä. Kasveille ovat vaarallisempia versoja tuhoavat taudit, kuten kanukan ja ruusun versotaudit. Pahimmillaan laikkutautiset lehdet varisevat ennenaikaisesti ja kasvu voi hidastua, mutta siihen vahingot yleensä jäävät. Vaahteroilla ei ole havaittu erityisen vaarallisia lehtiin iskeviä tauteja. Vaahteroilla ovat yleisiä härmä (ks. oireet alla) ja tervatäplä – molemmat rumia mutta käytännössä vaarattomia eikä niitä torjuta.
Laikkutautien kemiallisesta torjunnasta ei ole apua, kun tauti on jo puhjennut. Laikkutautien aiheuttajat säilyvät talven yli kuolleissa lehdissä ja saastuneissa versoissa. Ne leviävät mm. vesipisaroiden mukana. Ainakin lehtien haravointi pois vähentää taudinaiheuttajia.
Ruostesienetkin voivat aiheuttaa mustia pieniä laikkuja lehtiin. Yleensä laikut ovat kuitenkin keltaiset, oranssit tai kellanruskeat ja versoihin voi kehittyä oranssinvärisiä paksunemia tai epämuodostumia.
Puilla ja pensailla esiintyy yleisesti myös härmää. Sen tunnistaa valkoisesta, vaaleanharmaasta tai vaaleanruskeasta homemaisesta ja jauhoisesta peitteessä lehtien ja nuorten versojen pinnalla. Tästä ei ilmeisesti ole nyt kyse.
Ella Räty, Taimistoviljelijät ry