Mitä puutarhassa näkyy talvella?

Suomessa on talvella lunta enemmän tai vähemmän riippuen puutarhan sijainnista ja luonnollisesta lumen määrän vaihtelusta. Usein lumi peittää matalimmat kasvit ja pihan rakenteet. Pienet korkeuserot tasaantuvat ja sulanmaan aikaan  katseita keräävät yksityiskohdat jäävät nietosten alle. Nyt on hyvä aika katsoa ympärilleen ja pohtia pitääkö puutarhaan tehdä muutoksia kesäkaudella, jotta talvellakin riittäisi koettavaa ja katsottavaa.

Korkeat kasvit ja rakenteet erottuvat talvellakin

Puut, isot pensaat, pergolat, portit, korkeat muurit ja aidat näkyvät talvellakin. Pensasaitoja voi hyödyntää tontin reunoilla tuomassa suojaa tuulelta ja samalla kasvillisuus toimii lumiaitana. Aidanne voi olla vapaasti kasvava, monen lajin yhdistelmä, jolloin välttyy säännöllisen leikkaamisen vaivalta ja saa luotua luonnollisemman monilajisen, luonnon monimuotoisuutta tukevan istutuksen.

Pensaat antavat suojaa pikkulinnuille ja luovat myös yksityisyyttä, jos naapurit ovat lähellä. Niin puista kuin pensaistakin on paikallaan valita ikivihreitä lajeja kesävihantien lajien rinnalle. Lehtipuut ja -pensaat voivat olla kauniita ympäri vuoden – talvellakin, kun oksat saavat lumi peitteen. Kesävihantien kasvien ulkomuoto voi olla myös risuinen. Lehtipuut luovat kesällä varjoa ja talvella latvukset päästävät valon lävitseen. Tätä ominaisuutta kannattaa käyttää hyväkseen ja sijoittaa lehtipuita etelän puolelle taloa, jolloin talvisen valon saa maksimoitua ja kesällä puu antaa varjoa ja suojaa paahteelta.

Oman lisänsä talven väriskaalaan tuovat esimerkiksi pajujen (Salix) ja kanukoiden (Cornus) oksat, joista löytyy värejä ruskeasta keltaiseen ja punaiseen, jopa violettiin vivahtavia sävyjä. Etenkin kanukoiden oksat ovat ilahduttavan näyttäviä syksystä kevääseen.

Talven vihreys syntyy havuilla

Kasvukausi on Suomessa valitettavan lyhyt, siksi havukasveja toivoisi käytettävän enemmän. Havut näyttävät ympäri vuoden hienoilta ja valikoima on huikean laaja eri kasvumuotojen ja värisävyjen osalta. Korkeuksia löytyy maanmyötäisistä, ryömivistä lajeista korkeisiin paljon tilaa vaativiin suurten pihojen puihin. Myös kasvuolosuhteiden suhteen skaala on laaja - havuja löytyy niin kosteisiin ja varjoisiin olosuhteisiin kuin aurinkoisiin, paahteisiin olosuhteisiin.

Lumi - haitta vai ilo?

Uusi lumi paljastaa, mikä tai kuka pihalla on liikkunut. Se voi olla joskus kovinkin jännittävää, jos pihapiiriin on eksynyt eksoottisempia vieraita. Jää ja lumi taiteena, vaikkapa erilaisina hahmoina on harvoin hyödynnetty mahdollisuus taiteellisen luovuuden toteuttamiseen. Lumiukkoja tai kokonaisia lumisia perheitä sentään joskus näkee.

Auraaminen ja lumen sijoittaminen pihalle on jonkinmoinen haaste. Toivottavasti aurauslumelle löytyisi paikka, jossa lumivuori ei varasta koko showta. Aurausviittojen käyttö tai pysyvät aurausta ohjaavat korkeammat rakenteet ovat tarpeellisia, jotta lumen peittämät piharakenteet eivät saa kolhuja ylläpitotöissä. Muutama ajatus kannattaa uhrata myös keväälle ja lumen sulamiselle. Mihin sulamisvesi kulkeutuu? Veden kulkeutumista voi ennakoida ja katsoa aurauslumille paikan, jossa vedet eivät ole vaaraksi ympäröiville rakenteille.

Valaistus nostaa pihan yksityiskohdat näkyviin

Valaistus luo turvallisuutta pimeässä liikkumiseen, mutta se antaa myös mahdollisuuden nostaa pihan yksityiskohtia esiin. Hyviä kohteita valaisemiseen ovat puiden rungot ja latvukset sekä pensaat. Häikäisevää valojen sijoittelua ja suuntaamista kannattaa välttää, jotta kokonaisuus on miellyttävä. Hyvään lopputulokseen voi auttaa epäsuora valaistus rakennusten seinien kautta, muurivalot vaikkapa portaiden rinnalla, pihakiveyksen valaisimet ja niin edelleen. Mahdollisuuksia on rajattomasti ja lopputulokseen voi vaikuttaa valaisinmallin ja polttimon sävyn valinnalla sekä valaisinten sijainnilla. Ledivalaisimista löytyy hyvinkin energiatehokkaita ratkaisuja myös pihavalaisimiin. Valon ja varjon leikki on mahdollisuus, joka kannattaa käyttää hyväkseen myös talviaikana.

Käyttäjän Jaani Turunen kuva

Jaani Turunen on maisemasuunnittelija. Työkokemusta on viherrakentamisen, ylläpidon, suunnittelun, tuoteneuvonnan, myynnin sekä markkinoinnin tehtävistä. Vapaa-ajalla Jaani rakentaa puutarhaa mökkitontillaan. Jaani työskentelee Ruduksella Formento maisematuotteiden myynnissä.